Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik ala schabowy

Składniki:

  • 1 królik
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Małe, całe marynowane buraczki ćwikłowe
  • 4 liście sałaty
  • Vegeta
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Olej

Marynata:

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • po kawałku pietruszki i selera
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren jałowca


Sposób przyrządzenia:

Królika umyć, osuszyć, oczyścić z błon i powięzi i poćwiartować na porcje. Przygotować marynatę: warzywa pokroić w plasterki, zagotować z winem, pieprzem i jałowcem. Następnie przestudzić i połączyć z octem. Przygotowane mięso włożyć do ciasnego naczynia (kamiennego, porcelanowego lub szklanego) i  zalać marynatą. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Po 2 dniach mięso wyjąć i opłukać a następnie lekko posypać Vegetą i pieprzem. Przygotować klasyczną panierkę: najpierw talerz z mąką, potem z roztrzepanymi jajkami (z dosypanym do nich majerankiem) a na końcu z bułką tartą. Mięso panierujemy wg powyższej kolejności. Smażymy (obracając, co jakiś czas) w oleju na niewielkim ogniu ok. 25 minut. Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty razem z pokrojonymi na połówki marynowanymi buraczkami ćwikłowymi.
Królik a`la schabowy smakuje wyśmienicie – wprost rozpływa się w ustach. Jest jednym z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie przygotowywać moja mama. Można go podawać z opiekanymi ziemniakami lub frytkami. Gorąco, naprawdę gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *