Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 10 dużych odwłoków krewetek
  • 10 listków bazylii
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • oliwa
  • czosnek

Sos:

  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Z odwłoków krewetek zdjąć chitynowy pancerz gniotąc go z wyczuciem palcami. Ostrym niżem naciąć odwłok od strony grzbietowej u usunąć czarne jelito. Na plasterku szynki parmeńskiej ułożyć listek bazylii i odwłok krewetki, zwinąć ściśle w rulon, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 2 lub 3 ząbki czosnku w łupinach, smażyć go przez 2 minuty i usunąć. Na rozgrzanej oliwie układać roladki z szynki i krewetek, smażyć przez 6 minut kilkakrotnie je obracając.  W międzyczasie przygotować sos, w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać rozdrobniony czosnek. Chwilę smażyć mieszając, połączyć z pozostałymi składnikami, zmiksować. Krewetki wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać solo lub z kuskus i jarzynami z wody itp. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *