Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w sosie pikantnym

Składniki:

  • 800 g krewetek
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 cebulki dymki
  • 4 łyżki oleju z nasion słonecznika
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 50 ml wywaru z ryb

    Sposób wykonania:
    Krewetki dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
    W między czasie imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce po czym imbir wymieszać z winem ryżowym, sosem sojowym, cukrem ora pieprzem.
    Następnie mąkę kukurydziana rozprowadzić wodą.
    Czosnek lekko osolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki i trzymać na ogniu aż osiągną różowy kolor, po czym dodać sos sojowy oraz wywar.
    Całość wymieszać i gotować 3 minuty.
    Po tym czasie dodać jeszcze mąkę i gotować nie przerywając mieszania do zgęstnienia.
    Przed podaniem posypać posiekaną dymką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *