Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w pieprzowym sosie – pychotka

Składniki:

    • odwłoki średnich krewetek
    • 1 duży brokuł
    • sok z cytryny
    • łyżka konserwowanego zielonego groszku
    • szczypta bazylii, oregano, kolendry
    • sól

    Sos pieprzowy:

    • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka rosołu
    • 1 płaska łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Na małej patelni przyrządzamy białą zasmażkę pierwszego stopnia i wlewamy powoli do sosu. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawić w cieple.
    Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie aby były chrupkie. Odcedzamy.
    Odwłoki krewetek dokładnie myjemy, odsączamy na sicie. Wodę zakwaszamy, dodajemy zioła i przyprawy, gotujemy kilka minut, dodajemy krewetki , gotujemy ok. 3 minut. Odcedzamy. Półmisek ozdabiamy wieńcem z różyczek brokułów, krewetki mieszamy z sosem pieprzowym i groszkiem, wypełniamy nimi środek brokułowego wieńca



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *