Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki po tajwańsku

 

Składniki:

  • 70 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pokrojona drobno zielona papryka
  • 1 pokrojona drobno czerwona papryka
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1/ 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć i obsączyć.  Sok z limonki, kminek, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz dokładnie wymieszać, zalać mieszanką krewetki, odstawić na 1 godzinę. Patelnię teflonową natrzeć odrobiną oleju, rozgrzać, włożyć don cebulę, a po kilku minutach dodać papryki, czosnek, pieprz kajeński i pietruszkę, chwilkę dusić mieszając, dodać bulion i gotować przez 2 minuty, dodać krewetki i mieszając dusić razem około 3 minut aż krewetki przestaną być szkliste i nabiorą różowego koloru.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *