Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki po tajsku

Składniki:

    • 1 kg dużych krewetek (odwłoki)
    • 2 łyżki  oleju arachidowego
    • 1/2 cebuli drobno posiekanej
    • 1 łyżka obranego i startego imbiru
    • 3 rozgniecione ząbki czosnku
    • 1/8 łyżeczki ostrej papryki
    • 2 pomidory bez skóry i miąższu drobno pokrojone
    • ½ szklanki mleka kokosowego
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki  pokrojonej świeżej bazylii albo naci kolendry


    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, a po kilku minutach imbir, czosnek i paprykę, dusić razem 1 minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory i mleko kokosowe, dusimy do czasu zredukowania sosu. Do gęstego, przyprawionego sosu dodajemy krewetki i dusimy jeszcze 4 minuty. Podajemy udekorowane zieleniną.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *