Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki po iberyjsku

Składniki:

    • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (mąki ziemniaczanej)
    • ½ łyżeczki mielonego kminku
    • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
    • 2 duże papryki oczyszczone i rozdrobnione
    • 1 obrana i pokrojona cebula
    • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
    • 2  posiekane ząbki czosnku
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
    • 1 łyżka oliwy
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Wymieszać razem sok z limonki, skrobię, kminek, sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką polać krewetki i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę, cebulę, czosnek, pieprz kajeński i nać kolendry. Smażyć mieszając 1 minutę. Dodać bulion drobiowy, a gdy zawrze dodać krewetki wraz z marynatą. Dusić mieszając przez 4 minuty lub do momentu aż mięso krewetek przestanie być szkliste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *