Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki pachnące pomarańczom

Składniki:

    • 20 odwłoków dużych krewetek
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka soku pomarańczowego

    Marynata:

    • 1 szklanka oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • ½ łyżeczki z soli
    • szczypta papryki
    • szczypta chili
    • szczypta mielonego kminku


    Sposób przyrządzenia:
    Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórek z pomarańcza, soli, kminku, pieprzu, papryki i soku cytrynowego przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki na około 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał. Polać sosem krewetki, podawać.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia

1 comment for “Krewetki pachnące pomarańczom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *