Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki marynowane w oliwie

 

Składniki:

    • 1 kg  średnich krewetek
    • 1 duża cebula
    • ½ szklanki oliwy z oliwek
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka białego octu balsamicznego lub winnego
    • 3 łyżki kaparów
    • 2 łyżeczki sosu worcester
    • 2 łyżeczki sosu chili

Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć, obsączyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i mieszając, podsmażyć aż zaczną być różowe, ale jeszcze nie są całkiem przesmażone, trwa to około 3 minuty. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, blanszować we wrzątku. Składniki marynaty wymieszać i w salaterce zalać nią krewetki wymieszane z cebulą. Salaterkę nakryć folią i na 24 godziny odstawić do lodówki, 2, 3 razy przemieszać. Podawać na wykałaczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *