Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte odwłoki umyć, bardzo dokładnie osuszyć, wymieszać w misce z mąką kukurydzianą. Na dużej patelni rozgrzać bardzo mocno ole3j i usmażyć na nim obtoczone w mące krewetki, smażąc po 1 minucie z każdej strony. Używając szczypiec przełożyć obsmażone krewetki na ciepły talerz. Do pozostałego na patelni oleju dodać imbir i czosnek, smażyć mieszając 30 sekund, dodać cukier i pozostałe składniki sosu, doprowadzić do wrzenia. Smak sosu skorygować przyprawami, do wrzącego dodać obsmażone krewetki i chwileczkę razem dusić. Gorące przełożyć na półmisek wyłożony sałata i posypać zieloną cebulką. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *