Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie w czosnkowo rumowym sosie

Składniki:

  • 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek królewskich lub tygrysich
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rumu
  • ½ cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz kajeński


Sposób przyrządzenia:

Odwłoki krewetek polać sosem sojowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
W międzyczasie przygotować sos. Obrany czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z rumem i tymiankiem, przyprawić solą i pieprzem, cytrynę, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Cytrynę usunąć . a cos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Tak przygotowany sos ponownie podgrzać. Do gorącego ale nie wrzącego sosu dodać żółtko i śmietanę, wymieszać i schłodzić.
W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę osolonej wody, dodać odwłoki krewetek, podgrzewać przez 3 minuty. Krewetki obsączyć z wody i wyłożyć na półmisek, podawać z przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *