Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetka w sosie sezamowym*

* Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:

krewetki6hn.jpg

  • Krewetka 16×20 – 150 g
  • Olej – 100 g
  • Przyprawy: sezam, sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz biały

 

Sos ponzo do krewetek:

  • Ocet ryżowy – 100 g
  • Sos sojowy – 50 g
  • Sok z cytryny – 1 szt. 10 g
  • Imbir świeży
  • Papryczka chili

Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozciąć, rozłożyć, doprawić solą, białym pieprzem, sezamem, zgrilować. Następnie oprawić sosem sojowym, octem ryżowym, dymką i polać rozgrzanym olejem. Ułożyć trzy sztuki krewetek w kształcie gwiazdy, dekorować zgrilowaną papryczką chili, dymką i skropić sosem własnym.
Autor: David Selex

 

1 comment for “Krewetka w sosie sezamowym*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *