Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kremowa zapiekanka

Składniki:

  • 300 g zagęszczonego mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ szkl białego wina
  • 3 ziemniaki
  • 1 szkl startego sera szwajcarskiego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • cebula
  • 10 dag szynki konserwowej
  • łyżeczka oregano

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz.
Gotować aż mleko zgęstnieje, wówczas wlać wino, wymieszać i zdjąć rondel z ognia.
Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem rozłożyć połowę ziemniaków pokrojonych na plasterki.
Posypać je startymi serami, posiekaną cebulą, szynką i oregano.
Rozłożyć pozostałe plastry ziemniaka i zalać je mlecznym sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *