Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ziemniaczano-porowy Marka

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników gęstych zup. Tym razem przepis na krem ziemniaczano-porowy Marka. Aby go przyrządzić potrzebujesz jeszcze: wywaru warzywnego, tymianku, bazylii i majeranku. 
 

Składniki:

  • 300 g porów 
  • 3 ziemniaki
  • 1/5 l wywaru warzywnego 
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • grzanki do podania

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Pory oczyścić i pokroić tylko białe części.
    Następnie do rondelka wrzucić masło.
    Rozgrzać go po czym dodać ziemniaki.
    Trzymać na średnim ogniu około 5 minut i po tym czasie dodać pory.
    Nadal trzymać na ogniu, dość często mieszając około 10 minut.
    Po tym czasie zalać całość wywarem.
    Dodać tymianek, bazylię i majeranek.
    Gotować na małym ogniu około 40 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Podawać z chrupiącymi grzankami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *