Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ziemniaczano-porowy

 

Składniki:

 

  • 25 dag ziemniaków
  • 3 pory
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • ½ szkl śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Pokrojone pory przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym oprószyć je solą oraz pieprzem.
Następnie kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wody, zagotować po czym dodać do niego przesmażone pory.
Wrzucić jeszcze obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas całość zmiksować, ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku śmietaną, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Przed podaniem udekorować paseczkami łososia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *