Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szpinaku Honoraty

I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem w roli głównej szpinak. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szpinaku, cebuli, czosnku i bulionu.
 

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 40 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 3 szkl bulionu 
  • 180 ml śmietany
  • grzanki do podania 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule drobno posiekać.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Razem wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Razem lekko zeszklić po czym wrzucić szpinak.
    Trzymać na ogniu, aż szpinak się przesmażyć.
    Wówczas zalać całość bulionem.
    Dodać jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać grzankami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *