Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z papryki Łucji

Kolejny przepis na pyszny, aksamitny krem. Tym razem papryka w roli głównej. Do jego wykonania potrzebujesz: papryki, cebuli, czosnku i bulionu. 
 

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 czerwone cebule 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 l bulionu 
  • sól
  • pieprz
  • grzanki do podania 
 

Sposób wykonania:

  1. Paprykę dokładnie umyć po czym wytrzeć ją do sucha.
    Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec do momentu, aż skórka zrobi się czarna.
    Wówczas wyjąć paprykę z piernika i włożyć do woreczka.
    Odczekać, aż ostygnie po czym zdjąć z niej przypaloną skórkę.
    Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki.
    Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić po czym dodać paprykę.
    Zalać całość bulionem.
    Dodać jeszcze drobno posiekane papryczki chilii.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać grzankami.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *