Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z karczochów

Przepis dla miłośników gęstych zup. Tym razem postanowiliśmy przygotować coś z karczocha i tak powstał pyszny krem. Do jego wykonania potrzebujesz: karczochów, bulionu, mleka oraz chleba na grzanki.

Składniki:

  •  8 łodyg karczochów
  •  ½ l bulionu
  •  30 g masła
  •  1 płaska łyżka mąki
  •  ½ szkl pełnotłustego mleka
  •  40 g startego sera grana
  •  4 kromki wiejskiego chleba
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Karczochy dokładnie oczyścić, odrywając zewnętrzne zdrewniałe liście.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
    Zalać je osoloną woda i gotować około 30 minut.
    Po tym czasie je odcedzić i przetrzeć je przez sito.
    Natomiast do rondelka wlać łyżkę mąką, oprószyć go mąką i mieszając przesmażyć.
    Rozprowadzić ją gorącym bulionem.
    Zagotować i trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać przetarte karczochy i razem gotować kolejne 10 minut.
    Następnie wlać mleko, pogotować jeszcze przez 2 minuty.
    Wrzucić jeszcze starty ser i doprawić do smaku.
    Chleb podpiec w piekarniku, pokroić go w kostki i posypać nimi zupę przed podaniem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *