Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Patrycji

Odkrywamy ciekawe pomysły na zupy kremy. Dziś przepis na dynię w roli głównej. O wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: dyni, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni  
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny do dekoracji
  • pestki dyni do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą  z oliwek i lekko przesmażyć.
    Wówczas dodać obraną dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Trzymać chwilę razem po czym zalać całość bulionem.
    Gotować około 15 minut do miękkości dyni.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Dodać do niego jeszcze gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę oraz masło.
    Całość dokładnie zblendować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować keksem jogurtu naturalnego oraz posypać pestkami dyni, uprażonych na suchej patelni. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *