Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Małgorzaty

 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 300 g marchewki
  • 300 g białej części pora
  • 3 łodygi selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l gorącego rosołu wołowego
  • 120 ml śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • grzanki

 

 

Sposób wykonania:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, do której dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pory i selera oraz posiekany czosnek.
Całość zalać bulionem i trzymać pod przykryciem na małym ogniu ok. 25 minut.
Po tym czasie całość zmiksować aby powstał gałki krem, który gotować jeszcze ok. 1-2 minuty po czym dodać śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać parmezanem i grzankami.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *