Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Asi

Przepis dla miłośników gęstych zup. Czyli pomysł na krem z dyni. Aby go wykonać potrzebujesz: dyni, cebuli, miodu, ostrej oraz słodkiej papryki. 
 
 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki miodu 
  • sól 
  • pieprz
  • garść pestek dyni do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Wówczas dodać obrana dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Chwilę trzymać na ogniu.
    Po czym oprószyć ją ostrą i słodką papryką, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
    Dodać jeszcze miód i zalać całość 1 l wody.
    Gotować na małym ogniu do miękkości  dyni.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i zmiksować całość do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Następnie krem podgrzać, ale już nie gotować.
    Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
    Na koniec na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
    Posypać nimi krem tuż przed podaniem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *