Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z buraków z gruszkami i jabłkiem

Składniki:

  • 50 dag czerwonych buraków
  • 1 winne jabłko
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ¼ l bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 25 dag Smetany 18%

Sposób wykonania:

  1. Buraki, jabłko i  gruszki obrać po czym zetrzeć na tarce.
    Zalać je gorącym bulionem i dodać imbir.
    Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem i trzymać na małym ogniu około 2 godzin.
    Po tym czasie zdjąć zupę z ognia aby ostygła wówczas przetrzeć ją przez sito.
    Ponownie podgrzać po czym dodać mąkę wymieszaną z winem.
    Gotować jeszcze do momentu, aż zupa zgęstnieje.
    Doprawić do smaku solą a przed podaniem dodać jeszcze śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *