Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem waniliowo-szafranowy

 

Składniki:

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 szkl. mleka
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżka czystej wódki
  • szczypta szafranu
  • ulubione owoce

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem.
    Następnie szafran rozprowadzić w wódce i cały czas mieszając dodawać do jajecznej masy.
    Natomiast masło, cukier i 1 ½ szkl. mleka doprowadzić do wrzenia po czym dodać budyń wymieszany w pozostałym mleku.
    Doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu jeszcze około 3 minut cały czas mieszając.
    Po tym czasie zestawić z ognia i dodawać stopniowo żółtka z szafranem.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Krem można przełożyć do pucharków a na wierzchu rozłozyć owoce.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *