Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem pomidorowy Ludwika

I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem z pomidorem w roli głównej. Aby wykonać przepis na krem pomidorowy Ludwika oprócz pomidorów potrzebujesz: czosnku, papryki, bazylii i bulionu warzywnego. 
 

Składniki:

  • 3 puszki pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 1 cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
    Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić paprykę.
    Trzymać chwile na ogniu po czym dodać jeszcze pomidory.
    Dusić około 5 minut i zalać całość bulionem.
    Gotować około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Dodać bazylię, ocet winny oraz śmietanę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Podawać razem z grzankami.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *