Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem kapuściany

Składniki:

  • kapusta 1,5 kg
  • cebula 3 sztuki małe
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 3 łyżeczki
  • mąka 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • bulion 1 szklanka
  • śmietana 1,5 szklanki
  • kminek ziarnisty 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę należy umyć i pokroić na 8 części. Kapustę należy pozbawić głąba
    i wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości
    wraz z kminkiem przez około 15- 20 minut. Po ugotowaniu należy ją
    odcedzić i drobno posiekać. Wrzucić kapustę do garnka, zalać bulionem i
    dalej poddusić. Czosnek i cebulkę należy obrać, pokroić następnie w
    drobne plasterki i dodać do kapusty. Dodać liść laurowy i gotować całość
    do miękkości. Całość po wyjęciu liścia laurowego należy zmiksować lub
    przepuścić przez maszynkę. Na patelni należy rozgrzać masło z mąką i
    gałką, zasmażyć i wymieszać ze zmiksowaną kapustą, dodać śmietanę,
    wymieszać raz jeszcze. Krem jest gotowy.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *