Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kraje

Tajska zielona pasta curry

Składniki: 15 zielonych papryczek chili 3 szalotki 9 ząbków czosnku 1 łyżeczka startego galangalu 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej ½ łyżeczki startej skórki z limetki 1 łyżeczka posiekanych korzonków kolendry 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka prażonych ziaren kolendry 1 łyżeczka prażonych ziaren kminu 1 łyżeczka soli 1 łyzeczka pasty krewetkowej Sposób wykonania: Wszystkie podane…

Tajska czerwona pasta curry

Składniki: 5 suszonych czerwonych papryczek chili(namoczone w wodzie) 1 łyżeczka startego galangalu 2 łyżeczki posiekanych korzonków kolendry 1 łyżka prażonych ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej 5 szalotek 10 ząbków czosnku 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka startej skórki z limetki 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie…

Naleśniki z makowym farszem

Ciasto: 3 jajka 250 g mąki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 150 ml wody sodowej 2 łyżeczki cukru sól Farsz: 120 g maku garść rodzynek 100 ml mleka 80 g cukru 2 torebki cukru waniliowego sól Sposób wykonania: Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą aby powstało gładkie ciasto z którego usmażyć naleśniki.…

Kluseczki węgierskie

Składniki: 1/2szkl. mąki 1 jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić aby powstało twarde ciasto, które odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków. Rozwałkować każdy tworząc wałeczek na desce skropionej wodą. Następnie odrywać małe kawałeczki i wrzucać je na osolony wrzątek.…