Składniki: 15 zielonych papryczek chili 3 szalotki 9 ząbków czosnku 1 łyżeczka startego galangalu 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej ½ łyżeczki startej skórki z limetki 1 łyżeczka posiekanych korzonków kolendry 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka prażonych ziaren kolendry 1 łyżeczka prażonych ziaren kminu 1 łyżeczka soli 1 łyzeczka pasty krewetkowej Sposób wykonania: Wszystkie podane…
Kategoria: Kraje
Tajlandia
Tajska czerwona pasta curry
by Alicja Wypych • • 0 Comments
Składniki: 5 suszonych czerwonych papryczek chili(namoczone w wodzie) 1 łyżeczka startego galangalu 2 łyżeczki posiekanych korzonków kolendry 1 łyżka prażonych ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej 5 szalotek 10 ząbków czosnku 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka startej skórki z limetki 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie…
Węgry
Naleśniki z makowym farszem
by Karolina Maj • • 0 Comments
Ciasto: 3 jajka 250 g mąki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 150 ml wody sodowej 2 łyżeczki cukru sól Farsz: 120 g maku garść rodzynek 100 ml mleka 80 g cukru 2 torebki cukru waniliowego sól Sposób wykonania: Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą aby powstało gładkie ciasto z którego usmażyć naleśniki.…
Węgry
Farsz orzechowy do naleśników
by Roksana Szatkowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g włoskich orzechów 4 łyżki mleka 3-4 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Orzechy zemleć po czym dodać do nich ciepłe mleko oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę. Naleśniki nadziewać orzechowym kremem po czym smażyć je na rozgrzanym maśle.
Węgry
Kluseczki węgierskie
by Klara Czekaj • • 0 Comments
Składniki: 1/2szkl. mąki 1 jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić aby powstało twarde ciasto, które odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków. Rozwałkować każdy tworząc wałeczek na desce skropionej wodą. Następnie odrywać małe kawałeczki i wrzucać je na osolony wrzątek.…