Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z piersi kurczaka po wiedeńsku ze szparagami

Składniki:

    • 2 piersi z kurczaka
    • 1 jajko
    • 1 szklanka tartej bułki
    • 1 łyżka posiekanych migdałów
    • olej
    • sól, pieprz
    • 1 kg szparagów
    • 1 łyżka masła


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, pokroić na 4 kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Kotlety zamoczyć w skłóconym jajku  i obtoczyć w panierce przygotowanej z tartej bułki wymieszanej z posiekanymi migdałami.  Smażyć na małym ogniu, aż pięknie się zezłocą i upieką.
    W międzyczasie przygotować szparagi. Przed gotowaniem szparagi należy obrać, znakomicie nadaje się do tego nóż szczelinowy. Odcinamy też zdrewniałe części. Używając białej bawełnianej nitki wiążemy szparagi w wiązki po 8 sztuk. Szparagi powinny gotować się na stojąco, tak by delikatne główki nie były zanurzone w wodzie (miękną znacznie szybciej niż reszta pędu), dlatego do ich przyrządzania potrzebne jest odpowiednie naczynie. Wodę solimy i dodajemy masło. Szparagi gotujemy 10 minut. Podawać udekorowane plasterkami cytryny i zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *