Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z mięsa mielonego zapiekane w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 por/ biała część/
  • 2 marchewki
  • 15 dkg żółtego sera Gouda
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 szklanki mleka
  • mała kapusta pekińska
  • szczypta majeranku, oregano, vegety, mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Pieczarki oczyścić pokroić w kosteczkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem podsmażyć na złocisty kolor. Pora i kapustę oczyścić i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać z mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek, oregano, Vegetę i mieloną paprykę. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia układamy kotleciki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 200 stopni C około 35 minut. Dobrze smakują z sosem pomidorowym.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *