Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z kaszy gryczanej i suszonych grzybów

 

Składniki:

  •  1 szkl. kaszy gryczanej
  •  30 g suszonych grzybów
  •  2 cebule
  •  2 jajka
  •  ½ szkl. oleju
  •  ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  •  ½ tartej bułki
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia je odcedzić, zostawiając wodę.
    Natomiast kaszę wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem po czym zalać ją woda z moczenia się grzybów.
    Gotować do miękkości kaszy.
    W między czasie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę.
    Miękką kaszę zdjąć z ognia odstawić do ostygnięcia.
    Następnie kaszę wymieszać z grzybami, cebulką, tymiankiem.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *