Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z grochu Marzeny

Składniki:

  • 25 dag grochu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Groch zalać woda i odstawić na noc.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Gdy groch będzie miękki odcedzić go a w pozostałym wywarze namoczyć bułkę po czym zmiksować ją razem z grochem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie pokrojony boczek przesmażyć, wówczas wrzucić posiekaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli przełożyć całość do masy grochowej.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem oraz pieprzem.
Na sam koniec wbić jeszcze jajko i całość uformować w wałek. Pokroić go na plastry, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *