Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z białej fasoli Iwony

Składniki:

  • ½ kg białej fasoli
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki smalcu


    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę umyć, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła, wodę odparować. Fasolę ostudzić zemleć w maszynce razem z ziemniakami. Cebulę  obrać, posiekać i usmażyć na tłuszczu. Do zmielonej fasoli dodać , jajka, podsmażoną cebulę, posiekany zielony koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować owalne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *