Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe zapiekane z serem

Składniki:


• 4 kotlety schabowe
• 1 łyżka oleju
• 20 dag sera comté lub ementalera
• 15 dag gotowanej szynki
• 1 jajo
• słodka papryka w proszku
• 1 łyżeczka listków rozmarynu
• 4 gałązki rozmarynu
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Doprawić solą i pieprzem.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony, przełożyć do natłuszczonego płaskiego naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Ser zetrzeć. Szynkę pokroić w małą kostkę. Jajo wymieszać z solą i pieprzem, papryką i listkami rozmarynu.
Dodać ser i szynkę, wymieszać, masę wyłożyć na kotlety.
Mięso zapiekać około 15 minut na złocisto brązowo. Gałązki rozmarynu opłukać i osuszyć.
Kotlety wyłożyć na talerze, udekorować gałązkami rozmarynu.
Podawać np. ze smażonymi ziemniakami i sałatką warzywną.

1 comment for “Kotlety schabowe zapiekane z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *