Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe z serem Brie

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 40 dkg sera Brie
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek mąki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia;

    Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w grube plastry, około 8 sztuk. W każdym kotlecie naciąć kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną. Ser brie podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą rozetrzeć z uprzednio obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kieszonki napełnić przygotowanym farszem z sera i czosnku, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane kotlety obtoczyć w pszennej mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać wino i posypać startym serem. Podawać zaraz po przyrządzeniu, z ulubioną sezonową surówką.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *