Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe w panierce ziołowej

Składniki:

  • schab 1 kg
  • jajka 3 sztuki
  • mąka 20 dag
  • bułka tarta 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • koperek suszony
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Schab należy opłukać pod wodą, następnie osuszyć i pokroić w plastry
    grubości 1- 1,5 cm. Tak przygotowane plastry należy rozłożyć na talerzu
    i obsypać solą oraz pieprzem, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie
    plastry schabu należy rozbić kuchennym tłuczkiem. Jajka rozbijamy do
    miseczki i roztrzepujemy je miotełką, na jednym talerzu przygotowujemy
    mąkę, zaś na drugim bułkę tartą wymieszaną z ziołami prowansalskimi,
    suszonym koperkiem oraz drobniutko posiekaną natką. Kotlety schabowe
    obtaczamy w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej z ziołami.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim kotlety z obu stron na
    lekko brązowy kolor. Podajemy z ziemniakami i surówkę.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *