Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety jajeczne z orzechami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 1-2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać roztrzepane jajka i usmażyć jajecznicę, zdjąć z ognia do ostygnięcia.
    Następnie obrane ziemniaki, jajecznice oraz bułkę przepuścić przez maszynkę po czym dodać mąkę, orzechy, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej.
    Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *