Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet z piersi drobiu po kijowsku

Składniki:

  • 20 dkg masła wymieszanego z drobno posiekaną natką pietruszki i ½ łyżeczki soli
  • 6 kotletów z piersi
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka tartej bułki


Sposób przyrządzenia:

Z masła wymieszanego z solą i pietruszką uformować 6 wałków, włożyć do zamrażarki. Piersi z drobiu rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa, na każdym położyć zmrożony wałek z masła, ciasno zwinąć w rulon w taki sposób aby masło nie wypłynęło podczas smażenia, umieścić w lodówce aby stężał. Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem i solą. Stężałe kotlety moczyć dokładnie w mieszaninie i obtoczyć w tartej bułce, operację tą powtórzyć 2 razy. Na patelni rozgrzać jaki ś tłuszcz i obrumienić  na złoto, dopiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury195 stopni C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *