Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet wieprzowy z szalotkami

Składniki:


  • kotlety z polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki octu Sherry
  • ¼ łyżeczki pieprzy kajeńskiego
  • 4 łyżeczki papryki
  • ½ szklanki piure z pomidorów
  • 40 dkg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 8 cebulek szalotek
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Wymieszać paprykę z solą i pieprzem. Natrzeć tą mieszanką kotlety z polędwicy. Na patelni rozgrzać oliwę i opiec na niej kotlety. W rondlu rozgrzać ocet winny, przełożyć obsmażone kotlety, powoli dusić. Piure z pomidorów i pieprz kajeński wymieszać z jedną szklanką gorącej wody i w tak przygotowanej mieszance gotować ziemniaki i szalotki przez około 30 minut aż sos zgęstnieje a ziemniaki będą miękkie. Podawać razem z kotletami odsączonymi z nadmiaru  zalewy octowej w której się dusiły.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna

1 comment for “Kotlet wieprzowy z szalotkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *