Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet wieprzowy po cygańsku

Składniki:

    • 4 kotlety wieprzowe (po około 150 g każdy)
    • sól
    • świeżo zmielony pieprz
    • ostra papryka w proszku
    • 50 g margaryny do smażenia
    • 2 duże cebule
    • 1 zielona papryka
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1/8 l bitej śmietany


    Sposób przyrządzenia:
    Kotlety umyć i osuszyć , następnie oprószyć je pieprzem i papryką. Na dużej patelni roztopić tłuszcz, kotlety smażyć przez 5 min. z każdej strony. Po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Obrać cebule, pokroić w krążki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę smażyć krótko na dużym ogniu, następnie dodać paprykę i dusić około 10 min. pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę, doprawić. Kotlety ułożyć na talerzach, polać sosem. Jako dodatki: makaron i sałatka z pomidorów i papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *