Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet schabowy z orientalnym sosem

Składniki:

    • 50 dkg schabu bez kości
    • 20 dkg białej kapusty
    • 3 łyżki mąki
    • ½ szklanki tartej bułki
    • sok cytrynowy
    • zielona pietruszka
    • 1 jajko
    • olej
    • sól, pieprz
  • Sos:

    • 3 łyżki keczupu
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki wódki

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zmiksować, przełożyć do miseczki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet obtoczyć w mące, jajku, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety przez 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, obgotować w niej przez 5 minut (można dłużej jeśli ktoś lubi) drobno posiekaną kapustę, odcedzić, zakwasić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Kotlety pokroić w pasy o szerokości około 2 cm, ułożyć na porcji kapusty. Udekorować zieleniną i cytryną. Sos podać w osobnej miseczce. Znakomicie smakuje z frytkami
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *