Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet cielęcy w sosie z kaparów

Składniki:

    • 50 dkg pieczeni cielęcej
    • 2 łyżki mąki
    • ½ łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki mielonej papryki
    • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sos z kaparów:

    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka odsączonych z zalewy kaparów
    • 1 łyżeczka masła


    Sposób przyrządzenia:

    Przygotować sos kaparowy. W rondelku rozgrzać wino i sok z cytryny, zredukować do połowy objętości. Dodać masło i kapary, dokładnie rozmieszać podgrzewając. Odstawić w ciepłe miejsce. Umyte i osuszone mięso pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Kotlety lekko rozbić dłonią i dokładnie obtoczyć w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotlety przez około 4 minuty obracając. Podajemy polane sosem kaparowym z dodatkiem jarzyn z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *