Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotleciki z pangi po tajsku

Składniki:

  • 50 dkg filetów z pangi
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • olej

Sos:

  • 40 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 500 ml zimnego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Mąkę przesmażyć z masłem. Oprószyć curry i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe stale mieszając. Sos gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając. Dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą. Schłodzić. Filet dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę  zemleć w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmieloną rybę z pozostałymi składnikami. Z masy formować małe, owalne kotleciki, smażyć 2 – 3 minut z każdej strony. Podawać z ryżem na sypko i sosem podanym w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *