Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotleciki z kaszy gryczanej Oli

Pyszne, a zarazem bardzo zdrowe kotleciki z kaszy gryczanej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kaszy gryczanej, czosnku, cebuli, jajka oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bulki tartej 
  • ½ łyżeczki sosu sojowego 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej 

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek i cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Lekko przesmażyć i zdjąć z ognia.
    Następnie w rondelku zagotować osoloną wodę.
    Wrzucić na nią torebki z kaszą i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie ją odcedzić i przełożyć do miski.
    Dodać od niej podsmażoną cebulę oraz czosnek.
    Wbić jajko i dodać bulkę tartą.
    Całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.
    Doprawić ją do smaku pieprzem oraz sosem sojowym.
    Następnie formować małe kotleciki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z obu stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *