Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koreczki z młodych ziemniaków i śledzi

Składniki:

  • 1/2 kg filety śledziowe
  • 3 cebule
  • ½ szklanki oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • młode gotowane w mundurkach ziemniaki
  • 1 por (biała część) pokrojona w plastry
  • 1 ogórek pokrojony w plastry

Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną, blanszowaną wrzątkiem cebulę i wymieszany z olejem sok z cytryny. Tak przyrządzone śledzie umieścić w słoju, zamknąć, odstawić na 24 godziny do lodówki. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry lub ćwiartki.  Śledzie obsączyć z zalewy. Używając drewnianych wykałaczek lub plastikowych szpilek z ziemniaka, plastra pora, ogórka i śledzia sporządzić koreczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *