Kopytka
Składniki:
- 25 dkg miękkiego koziego sera
- 2 żółtka
- ¼ szklanki semoliny (mąki)
- ¾ szklanki drobniutkiej kaszy manny
- sól
Sposób przyrządzenia:
W misce bardzo dokładnie rozgnieść ser kozi lub zemleć go w maszynce co daje lepszy efekt. Wyrobić dokładnie z żółtkami, mąką i manną, dodać soli. Ciasto formować w walec o grubości 2,5 cm i za pomocą noża kroić na odcinki o długości zbliżonej do grubości. Za pomocą widelca wygnieść na powierzchni kopytek karby.
Pesto
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki listków bazylii
- 3 łyżki orzechów sosnowych
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartego sera parmezan
- sól, pieprz
- 20 górnych części szparagów
- 15 zielonych fasolek szparagowych blanszowanych
- 4 figi świeże, w ostateczności suszone
- 4 maleńkie kabaczki
- różyczki z niewielkiego kalafiora blanszowane
- 12 pomidorów koktajlowych
- 2 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od obierania i posiekania czosnku i listków bazylii. Tradycyjnym sposobem wykonania sosu Pesto jest ucieranie składników w moździerzu. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki sosnowe, ucieramy je na jednorodną pastę, dodajemy oliwę, tarty ser i w dalszym ciągu ucieramy aż uzyskamy gotowy produkt, kończymy dodając sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę ucieramy. Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą robota kuchennego, jednak tak wykonane pesto jest mniej aromatyczne. Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Jarzyny
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
W dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w ćwiartki młode kabaczki, kalafior, szparagi, dusić przez 2 minuty. Dodać fasolkę szparagową, pomidorki i ugotowane kopytka dusić razem 3 minuty. Dodać Pesto, wymieszać delikatnie. Podawać na półmisku udekorowanym zieloną sałatą, posypać tartym parmezanem, skropić oliwą. Udekorować figami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab
Przepis wydaje sie znakomity. Kilka rad: zamiast rozgniatac ser lub mielic (problem z wybieraniem z maszynki) lepiej przetrzec przez sito nylonowe lub druciane, raz wystarczy i wygodniej. Pesto mozna trzymac w zamrazalniku kilka m-cy w szczelnie zamknietych sloiczkach, czyli miec swieze w zimie. A.