Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kopytka leniwe

Składniki:

  • 70 dag twarogu
  • 30 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • cukier

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbić jajka, wymieszać i zagnieść na ciasto. Na wysypanej mąką stolnicy formować wałek o średnicy 3 cm, nieco spłaszczyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kluski wrzucić na osolony wrzątek, zamieszać i gotować na małym ogniu, wyjmować łyżką cedzakową. Wyłożyć na półmisek i polać tartą bułką z masłem, można też posypać cukrem.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *