Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koperkowe risotto

Składniki:

  • 4 gałązki koperku
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 450 g ryżu
  • 750 ml rosołu wołowego
  • łyżki startego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzane masło wymieszane z oliwą wrzucić posiekany seler, cebulę oraz pokrojone gałązki koperku.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5-7 minut.
    Następnie zwiększyć ogień i dodać ryż, gotować kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, wówczas wlać bulion.
    Pozostawić na ogniu jeszcze ok. 17-18 minut do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
    Na koniec dodać parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *