Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury ze śliwek i dyni

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 300 g miąższu z dyni
  • 500 ml soku z pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 500 g cukru żelującego

Sposób wykonania:

  1. Dynię pokroić w kostkę, śliwki przekroić na polówki i usnąć z mich pestki z wanilii wydrążyć miąższ.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, dodając sok pomarańczowy.
    Gotować na małym ogniu około 1 5 minut.
    Po tym czasie dodać cukier oraz imbir.
    Dokładnie wymieszać i gotować ostanie 4 minuty.
    Gorące konfitury przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *