Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury ze śliwek Artura

 

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • ¾ kg cukru

Sposób wykonania:

  1. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki.
    Następnie ze szklanki wody i cukru gotować na małym ogniu syrop.
    Wówczas włożyć do niego śliwki, wymieszać i odstawić na bok na 6 godzin.
    Po tym czasie smażyć całość na małym ogniu około 10 minut.
    Ponownie odstawić na 6 godzin po czym smażyć 10 minut.
    Czynność tą powtarzać do momentu kiedy śliwki staną się szkliste.
    Wówczas przełożyć konfitury do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *