Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z wiśni i porzeczek

 

Składniki:

  • ½ kg wiśni
  • ½ kg porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 25 ml wódki

Sposób wykonania:

  1. Dokładnie oczyszczone porzeczki zalać ½ szkl wody i rozgotować na małym ogniu pod przykryciem.
    Wówczas przetrzeć je przez sito.
    Następnie wydrylować wiśnie i skropić je wiśniówką.
    Włożyć je do gorącego syropu przyrządzonego  z cukru i wody.
    Smażyć na małym ogniu do momentu aż staną się szkliste po czym włożyć masę porzeczkową.
    Dokładnie wymieszać i smażyć razem jeszcze 10 minut.
    Po tym czasie przełożyć konfiturę do słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *