Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z moreli

Skład:


1 kg moreli

80 dkg cukru

 

Sposób wykonania:


Morele musza być dojrzale i jędrne, miękkie się nie nadają. Opłukać i
osączyć na sicie, przekroić, odjąć pestki, które można zachować (smak
migdałowy). Zagotować 1,5 szkl, wody z cukrem, odszumować, na wrzący, ale na
małym ogniu, wrzucić morele i zagotować. Zaraz zdjąć z ognia, ostudzić. Po
kilku godzinach znów zagotować na malym ogniu – przez kilka minut i odstawić
najlepiej na noc. Potem gotować na małym ogniu aż zrobią się szkliste,
odszumować. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do
góry dnem. Zostawić tak do ostygnięcia. Rada – zbierając szum nie wylewać,
tylko zbierać do miseczki, kiedy się ustoi na spodzie będzie sporo pysznego
syropu, który można użyć do deserów. Pestki zawierają ziarna o smaku
migdałów, należy je potłuc, ale nie tłuc wszystkich od razu. Należy używać
ostrożnie, jedna lub maximum 2 na raz. W większej ilości mogą być trujące,
wiec tłuc tylko 1 lub 2 na raz, resztę trzymając w całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *